Model Ograniczania strat i Marnowania Żywności

Grupa robocza ds. edukacji dyskutowała na temat marnowania żywności w szkole, podczas spotkania w biurze Federacji Polskich Banków Żywności, w dniu 25.05.2016.

Celem Rady ds. Zrównoważonego Wykorzystania Żywności powołanej przez Federację Polskich Banków Żywności, składającej się z różnorodnych ekspertów, jest wypracowywanie rozwiązań systemowych przyczyniających się do ograniczania marnowania żywności.  Jednym z tematów jest wyrzucanie jedzenia przez uczniów na terenie szkoły.  

Biuro Federacji przygotowuje  się  do obchodów Światowego Dnia Żywności (16.10) w tym celu odbyło się właśnie spotkanie robocze Rady. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele następujących organizacji i instytucji: Fundacji Szkoła na Widelcu, Instytutu Żywności i Żywienia, Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Federacji. 

W zeszłym roku Banki Żywności  nakreślały opinii publicznej skalę  marnowania jedzenia przez dzieci na terenie szkoły tzn. ile szkolnych kanapek ląduje w koszu na śmieci.  Upowszechniano zasadę „4 P”, jak nie marnować żywności i odżywiać się prawidłowo.  „ W tym roku chcemy przyjrzeć się bliżej organizacji przerwy obiadowej i zaproponować prosty poradnik, jak organizować przerwy na posiłki w szkole, aby dzieci miały czas zjeść obiad i nie wyrzucić jedzenia”. – Maria Kowalewska, dyrektorka ds. edukacji i komunikacji.”  

http://bankizywnosci.pl/_Resources/Persistent/4e5d4c7d55ca5529b69b7626d22241b87c6ed678/razem1440x500%20px.jpg

Partnerzy

undefined

undefined

Partnerzy